Moj predlog Demokratskoj stranci

Mart 2015.

Ja sam građanin koji 2012. godine (više) nije mogao da vas podrži na izborima. Zbog manjka očekivanih rezultata, a viška propuštenih šansi, neispunjenih obećanja i bahatosti nekih vaših funkcionera. Izgleda, sudeći po rezultatima izbora, da nisam bio jedini. Čak ni u manjini, naprotiv.

Vidim da je sadašnja vlast još gora od vaše, ne treba biti ekspert pa to zaključiti.

Nemam nameru da svojim glasom na izborima podržim Aleksandra Vučića.
Ipak, da bih prešao put od nepodržavanja SNS do ponovne podrške vama, neophodno je da prihvatite nekoliko mojih predloga, a zadovoljiću se sa ova četiri:

1. Da zvanično, na primer usvajanjem odgovarajuće Deklaracije od strane glavnog odbora, nedvosmisleno osudite tri (po mom sudu) najveće greške iz perioda kada ste bili vlast, a to su: "reforma pravosuđa", urušavanje institucja države pomeranjem centra odlučivanja iz Nemanjine na Andrićev venac (i u Krunsku) i pritisak na medije da izveštavaju po vašoj volji.
- Treba da priznate sebi i javnosti da su Dušan Petrović, Snežana Malović i još nekoliko osoba po vašem izboru naneli veću i dugotrajniju štetu srpskom pravosuđu, a time i vladavini prava, privredi i građanima, nego što je to (do sada) uradio Nikola Selaković još uvek aktuelnom ujdurmom s advokatima, notarima i višemesečnom blokadom rada sudova.
- Treba da priznate i sebi i javnosti da je Boris Tadić, kao predsednik vaše stranke i vaš trostruki kandidat na predsedničkim izborima uzurpirao ovlašćenja koja su ustavom data vladi, a da je time utro put onome što i sada imamo na političkoj sceni - ličnu vlast koja je jača od institucija; kao i da je vašom voljom zacementirana praksa po kojoj skupštine, od lokalnih do državne, samo sprovode partijske odluke i koalicione dogovore umesto da budu mesta odlučivanja.
- Treba da priznate i sebi i javnosti da je pritisak koji su u vaše ime vršili Jasmina Stojanov, Nebojša Krstić, Dragan Đilas i još neke osobe, doveo medije u stanje koje Aleksandar Vučić sada koristi za svoje potrebe.

2. Da zvanično, na primer usvajanjem odgovarajuće obavezujuće Odluke glavnog odbora, sprečite da se na narednim izborima (lokalnim, 2016. godine) na vašim izbornim listama nađu osobe koje su bile na izvršnim funkcijama javne vlasti do 2012. godine, a izgubile su poverenje građana na izborima još te godine.
- Treba da prihvatite činjenicu da osobe koje su do 2012. godine bile na mestima gradonačelnika, predsednika opština, direktora i drugih na kojima se odlučivalo, nisu radili na način kojim bi zaslužili podršku i poverenje građana na izborima. Ako ponudite isto - proćićete isto, ako ne i još gore. Ako mislite da će vaši loši kadrovi pobediti samo zato što će ljudi glasati protiv još gorih naprednjaka, znajte da će se to zaista i dogoditi, ali tek za dva-tri izborna ciklusa. Osim toga, potrebno je i da mi ovim postupkom dokažete da imate kvalitetnije ljude od onih koji sada vladaju, a i od onih koji su vas doveli do poraza 2012. godine.

3. Da prestanete da mi vređate inteligenciju neodrživim izjavama
- Treba da prihvatite činjenicu da građani često pokazuju osobine političke naivnosti, ali da nisu toliko neinteligentni da mogu baš sve da "progutaju". Ako imate koncepcijski, programski, personalni sukob u stranci, kao što ga imate (narod bi rekao "iz aviona se vidi") nemojte pokušavati da ubedite javnost da to nije tačno. Na primer, poruku Borislava Stefanovića "nisam prihvatio učešće u vladi u senci samo zbog obaveza u poslaničkom klubu" razbija u deliće čak i naprednjačka politička karikatura Aleksandar Jovičić logičnim pitanjem "kako to potpredsednik stranke zbog obaveza u poslaničkom klubu nema vremena da bude član vlade u senci, a Bojan Pajtić ima vremena da vodi i stranku i pokrajinsku vladu i vladu u senci?"

4. Da smanjite sujetu
- Treba da prihvatite činjenicu da nije svaki kritičar zlonameran niti je politički protivnik. Ima znanja, veština, energije i dobrih ideja i van vaše i van drugih stranaka.

Ako prihvatite ova moja četiri predloga, "gledajte u budućnost, sastaćemo se vi i ja" na glasačkom mestu.